Wacht niet tot u valt! Tips om een val te voorkomen.

Gepubliceerd op

Een val kan u overkomen. Van het één op het andere moment ligt u op de grond. Een risico is er altijd, maar u heeft zelf invloed op hoe groot dit risico is. Met een aantal (eenvoudige) stappen kunt u het risico al verkleinen.

Blijf in beweging!

Het (dagelijks) oefenen van spierkracht en balans zorgt ervoor dat u beter in staat bent uzelf op de been te houden. Als u weleens duizelig bent als u opstaat vanaf bed of een stoel, span dan uw spieren even aan voordat uw opstaat. Zodra u staat, wacht dan even met lopen totdat de duizeligheid weggetrokken is.

Verwijder obstakels

Het klinkt heel logisch, maar toch zijn er iedere dag mensen die struikelen over voorwerpen die op de grond liggen. Dit kunnen losse voorwerpen zijn zoals schoenen, maar ook minder opvallende voorwerpen zoals vloerkleden of een snoer dat niet helemaal weggewerkt is. Bekijk goed of de vloer waar u loopt vrij is van obstakels.

Zorg voor goede verlichting

Veel valpartijen die ’s avonds of ’s nachts plaatsvinden kunnen voorkomen worden door goede verlichting. Zorg ervoor dat de looproute goed verlicht is en dat de verlichting goed te bereiken is. Plaats bijv. een lichtschakelaar bij het bed zodat u deze aan kunt zetten voordat u uit bed stapt. De trap is in veel woningen ook niet goed verlicht. Indien u op de slaapverdieping geen toiletmogelijkheid heeft kunt u overwegen om gebruik te maken van een po-stoel. Op deze manier hoeft u ’s nachts niet de trap af te lopen.

Voorkom reiken en bukken

Het lichtknopje onder het bijzettafeltje of die grote pan achterin het onderste keukenkastje, als u ver moet reiken of bukken is de kans dat u uw evenwicht verliest groter. Zorg ervoor dat voorwerpen waar u veel gebruik van maakt goed te bereiken zijn.

Praat met uw huisarts over de medicijnen die u krijgt

Sommige medicijnen kunnen bijv. duizeligheid veroorzaken waardoor de kans om te vallen groter wordt. De huisarts kan bepalen of de medicijnen noodzakelijk zijn en of er een andere variant bestaat die dergelijke bijwerkingen niet heeft.

Vraag advies aan een ergotherapeut

Veel vallen gebeuren in huis. Het is mogelijk om de woning aan te passen om het valrisico zo klein mogelijk te maken. In veel gevallen kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Voor advies hierover kan u contact opnemen met een ergotherapeut. Deze komt aan huis om gericht advies te geven over mogelijke aanpassingen in huis en vergoedingen hiervan. Het bezoek van de ergotherapeut wordt vergoedt vanuit de zorgverzekering.

Ook kunt u bij een ergotherapeut terecht voor persoonlijk advies om uw eigen valrisico te verminderen. De ergotherapeut neemt dan bij u een valanalyse af waarbij o.a. gekeken wordt naar uw looppatroon, de wijze waarop u activiteiten uitvoert en de omgeving waarin u deze activiteiten uitvoert. Meestal is dit uw eigen woning. Door deze en andere factoren te analyseren kan de ergotherapeut u een gericht en persoonlijk advies geven zodat u weet wat u kunt doen om een val te voorkomen!

Wilt u meer weten over valpreventie of wilt u direct een afspraak maken, klik dan hier

Naar artikelen overzicht >